Ski-houding

Hoe breed moet ik staan tijdens het skiën?

Schouder breed, heup breed, knieën tegen elkaar. Zomaar wat termen die een skileraar roept tijdens het lesgeven. Maar wat is nou de juiste breedte voor tijdens het skiën? Tijdens de blog van vandaag zal Patrick Rademaker, skileraar en van top tot teen ski expert, hierop ingaan.

Skiën, dat is toch van de berg afglijden en daarna meezingen in de après-ski?

Nee, er zit een daadwerkelijk verschil in tussen “naar beneden glijden” en “skiën”. Het begint net zoals bij elke andere sport met techniek. Skiën is tenslotte nog steeds een sport en voor velen ook een hobby. Sommige maken er een uitdaging van om zo snel mogelijk naar beneden te komen, anderen willen zo netjes mogelijk skiën. De derde groep gaat het liefste zo snel mogelijk naar beneden om lekker aan de glühwein te gaan.

Oké, skiën is dus een sport, waar begint het mee dan?

Je houding. Net als met alles begint het met het hebben van de juiste houding. Skiën wordt alleen maar gemakkelijker als jij je houding verbeterd. Je wilt het liefste zo soepel mogelijk naar beneden komen, dus hoe beter jouw techniek is, hoe soepeler jij uiteindelijk naar beneden komt. Deze techniek begint allemaal met de juiste houding. Als jij al de juiste houding hebt, zal het skiën al een stuk makkelijker worden dan voorheen.

Dus houding, nou vertel mij maar wat ik moet doen.

Spring maar eens een keer in de kamer. Kijk eens hoe jij weer terecht komt. Waarschijnlijk kom jij met je voeten gewoon terecht zoals je normaal staat. Dit is dus de juiste houding! Je komt namelijk niet terecht met je voeten op schouderbreedte. Hierdoor wordt het alleen maar moeilijker voor jezelf. Dit is dus ook de begin houding van het skiën. Door je benen op de juiste afstand van elkaar te zetten sta je functioneel en wordt het skiën al een stuk gemakkelijker dan voorheen.

Functioneel staan, aha, nu kan ik dus vloeiend naar beneden!

Vloeiend zal ik niet zeggen, maar je komt naar beneden. Als je echt vloeiend naar beneden wilt komt dan zal je nog veel meer aan je techniek moeten werken. Je houding is niet alleen functioneel staan, maar er komt veel meer bij kijken. Wil je weten wat je allemaal nog meer kunt doen om je techniek te verbeteren? Neem eens een kijkje bij onze skibaan in Brummen. Voor meer informatie daarover kunt je hier kijken.