Skischoenen op maat gemaakt

Het allereerste wat ik moet zeggen over het op maat laten maken van skischoenen en doen van de aanpassing canting is: Selecteert uw Bootfitter nauwkeurig!

Er zijn veel winkels die verkondigen dat ze skischoenen op maat kunnen maken en de canting kunnen aanpassen, slechts weinigen hebben het juiste gereedschap en de kennis om dit werk goed te doen. Velen zullen de Manchette aanpassen van de skischoen en beweren dat de taak is voltooid. Idem het monteren van lifters en DIN-normeren is geen canting! Doe daar de vele labels met het gebruik van het woord “Canting van de skischoen” fabrikanten boven op en de verwarring is compleet.

Excenter Manchetten

De manchet en de schaal zijn in een hoek van 90 graden met elkaar verbonden om het onderbeen en de enkel het meest natuurgetrouw te verbinden en te ondersteunen. Bijna alle middenklasse skischoenen, maar zeker alle skischoenen uit de hogere prijs klasse hebben verstelbare excenter manchette verbindingen. De Excenter manchette heeft een verstel mogelijkheid op de skischoen ter hoogte van de enkels zodat de manchette de kracht van het onderbeen kan begeleiden naar de schaal/voorvoet. Deze instel mogelijkheid laat de manchet van de skischoen de contouren van het onderbeen volgen. Het richten van de Excenter manchette moet gebeuren aan zowel de voorzijde als aan de achterzijde van de skischoen. Het juist richten van het scheenbeen (tibia) doet men aan de voorzijde, de kuit ( gastrocnemius) richten doet men aan de achterzijde van de manchette. Met het hebben van X-benen (genua valga) of O-benen (genua vara) is de excenter manchette niet de oplossing, de oplossing moet gezocht worden in de zool van de skischoen. De manchette de onderbenen laten volgen wil niet zeggen dat de skischoen of de ski plat op de sneeuw staan of liggen.

Canting van skischoenen

Als we praten over canting van skischoenen dan bedoelen we dat de zool van de skischoen geen invloed heeft op de ski, dus de ski ligt volledig plat op de sneeuw als de skiër erop staat. De vertaling van dit naar de ski is dat de ski precies grip zal hebben waar de skiër dit vraagt, dus niet het happen van een ski of het uit elkaar lopen van de ski’s. We praten dus over de onderkant van de skischoen, het zool gedeelte. Canting van skischoenen zorgt voor een precieze grip van de ski op de sneeuw. De bewerking van de zool heeft een groot effect op de voet positie, knie- en bekken functie bij het skiën. Deze methode kan ervoor zorgen dat mensen met X- of O-benen de ski’s ook plat op de sneeuw hebben liggen, hierdoor zullen de bochten veel vloeiender en gemakkelijker gaan. Bij racers wordt deze methode gebruikt voor optimalisering van de houding bij  discipline specifieke onderdelen, zoals; Freestyle, Slalom, Reuze Slalom, SG & DH. Voor veel mensen is dit een openbaring in het skiën, canting maakt het verschil tussen blijven hangen op hetzelfde ski niveau of juist enorme progressie maken in skitechniek.

Voorafgaand aan elke canting assessment is het essentieel om zoveel mogelijk informatie te verzamelen, video’s kunnen veel informatie geven. Een goede onderbouwing van de eigen skitechniek en de analyse waar verbeter punten zitten zijn allemaal waardevol. Vergeet ook niet de input van de skileraar of de trainer. Blessures uit het verleden, etc. Daarnaast moeten de skischoenen de juiste pasvorm hebben, het voetbed of zooltje moet de voet biomechanisch helpen en de manchette moet gericht zijn naar de stand van het onderbeen. Assessment is de sleutel tot het verkrijgen van een goed canting resultaat. Er zijn een aantal verschillende canting systemen op de markt. Samen met uw informatie, ons canting systeem uit de World Cup en kunnen wij een goed beeld vormen hoeveel aanpassing nodig is. Het kan essentieel zijn dat er zowel een statische als een dynamische meting wordt gedaan, de statische meeting doen wij op onze Alignment Powerbox en de dynamische meting kunnen wij doen in overleg op de sneeuw.

Skischoenen op maat

Uiteraard is er een grens aan hoe ver we een boot kunnen canten, de ski industrienorm is 3 graden naar buiten, maar slechts 2 graden naar binnen. Zelfs met deze grenzen is het belangrijk dat de skiër voldoende gemeenschappelijke ruimte in de knie en heup heeft om de aanpassingen te verwerken. Het canten moet ervoor zorgen dat de ski volledig plat ligt op de sneeuw, is dat niet het geval dan hapt de ski constant in de sneeuw.

Het canten van skischoenen kan op verschillende manieren, bij raceschoenen gebeurd dat door middel van frezen. Bij consumenten skischoenen wordt er gewerkt met shims, plaatjes die aangebracht worden tussen de skischoen en de schroefzool. De vaardigheid van het frezen en de shims hebben wij in ons assortiment. Wij werken met een Frees machine die ook in de World Cup wordt gebruikt, de frees is tot 0,1 graad exact instelbaar. Het gebruik van schuurmachines wordt afgeraden, dit vanwege de onnauwkeurigheid.

De volgende merken uit ons assortiment hebben shims:

  • Lange: alle alpine Skischoenen en WTR zolen
  • Atomic: Hawx Ultra
  • Head: Vector EVO / Adapt edge.

Interesse? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden