Het schuimen van de binnenschoen bij skischoenen voor meer comfort

Meer comfort

Er zijn nogal wat variabelen die deze methode beïnvloeden om tot een succes te komen als we praten over schuim schoenen. Maar als deze optimaal zijn dan kan men er goede skischoen aan hebben…

De randvoorwaarden en het proces zijn doorlopen verbonden met de factor tijd en temperatuur, waarbij de tijd wel de zwaarst wegende factor is.

In het kort het reguliere proces:

Men neemt een skischoen zonder inliner, plaatst daarin de schuim inliner en voet, schudden van de componenten en laat maar vol lopen…

Vaak wordt er bij consumenten die hier voor komen gekozen voor een schaal waarbij er geen contact punten meer zijn met de voet en de schaal, ze staan enkel nog met hun voet op de bodem van de schaal. De gekozen skischoen is hierdoor vaak veel te groot, door deze te grote skischoen komt men achter op de ski te staan. En de ski techniek van het rutschen is geboren…

Doordat er nogal wat slangen, padding, plasticzak, zool, etc. additioneel aan de schuimschoen worden toegevoegd is de voet niet altijd optimaal geplaceerd in de skischoen. Een algemene stel regel bij schuimen van de binnenschoen: Zachte schaal als koud is en een harde schaal bij hoge temperatuur.

Het schuimen

Het schuimen van skischoenen wordt ook gedaan bij racers, echter deze skischoenen hebben de juiste maat en zijn volledig voorbereid zoals het zou moeten gebeuren: de voet is al gekopieerd in de meerdere skischoenen met verschillende flexen die de racer ter beschikking staan. Dan praten we over de racers die we op TV zien.

Factoren die het schuimproces beïnvloeden zijn temperatuur en tijd, deze twee factoren hebben invloed op het stromen van het schuim. Hoe snel stroomt het schuim de schoen in… Dit proces is niet meer te sturen als het schuim loopt, loopt één zijde sneller vol dan de ander zijde dan is er al misplaatsing van de voet.

Onderstaande zijn punten van aandacht :

  • Komen de componenten uit dezelfde batch?
  • Hoe lang is de houdbaarheid, pas geproduceerd of bijna verlopen?
  • Bij welke temperatuur zijn de componenten op geslagen?
  • Bij welke temperatuur worden de componenten gebruikt?
  • De inhoud van de flacons komt die overeen?
  • De mix maken? Gaat dat even snel?
  • Heeft men idem gelijk geschut?
  • Gebruik panty sokken ipv de plasticzak, deze kan bobbels veroorzaken.

Er zijn naast het schuimen van inliners bijna identieke processen mogelijk zoals Zipfit-Liners. Deze zijn per gram nauwkeurig doseerbaar bij te vullen op de plaatsen waar men meer fixatie wil.